NOVALIS / Főoldal
Az első Goetheanum alapkőletételének 100 éves évfordulója (2013-as írásunk) Nyomtatás E-mail
2023. október 23.

Image
Az első és második Goetheanum hosszmetszete
Az első Goetheanum alapköve

Hol van most az Alapkő?

A második Goetheanum alatt

 

A Goetheanumban jelenleg két kiállítás is látható az alapkőletétellel kapcsolatban: egyrészt az Alázat - odaadás - áldozatkészség: az épület szellemi kézjegye című tárlat Andrej Belij és Hermann Linde képeivel, másrészt a KettősTér (Kétkupolás épület) - a Goetheanum és Alapköve című kiállítás. Anna Krygier az Alapkő pontos helyéről Dino Wendtlandot, utóbbi kiállítás kurátorát kérdezte.

Hol található az Alapkő?

Image
Az első Goetheanum hosszmetszete
Van egy olyan mítosz, hogy a szónoki emelvény alatt fekszik - de nem így van. A kiállításunkon látható egy tervrajz 1913 szeptemberéből, amelyből kiderül, hogy már az első Goetheanum számára terveztek egy tűzvédelmi falat, az ehhez szükséges süllyesztővel a szónoki emelvény mögött. Nagyon mélyre kellett volna ásni, hogy ez alatt helyezzék el az Alapkövet. A második Goetheanumhoz mindenesetre hozzátartozik, hogy az első épület alapköve fekszik alatta. Ez kifejezi a második Goetheanumnak az Elsőhöz való szellemi kapcsolódását: az Alapkő változatlan, nem volt új alapkőletétel,[*] az Alapkövet nem nyitották fel, és nem tettek bele további dokumentumokat, vagyis Rudolf Steiner meggyőződése szerint az első Goetheanum Alapköve voltaképpen a második Goetheanum számára továbbra is érvényben maradt. Ezért nem azt a címet adtuk a kiállításnak, hogy „az első Goetheanum és Alapköve”, hanem azt, hogy „a Goetheanum és Alapköve”.

Ma hol kellene ásnunk, [hogy megtaláljuk az Alapkövet]?

Az Alapkő-teremben (Grundsteinsaal). A kiállításon látható egy szép tervrajz, amelyen be van jelölve az Alapkő: [a Goetheanum Alapkő-termének] első és második széksora alatt található. Pontosan ugyanazon a helyen van, mint az első Goetheanum épületében, csak 1 méter 20 centiméterrel mélyebben.

Milyen volt az Alapkő témájával foglalkozni? Voltak akadályok?

Egy akadály elhárult előlünk: a rotterdami Vitra-Design-Museum kiállítását egy évvel későbbre halasztották, úgyhogy az általunk kölcsönadott kiállítási darabokat visszakaphattuk, így például négy eredeti tervrajzot a János-épületről. Ezek a kettős terű, kétkupolás formaszerkezet első csírái, Rudolf Steiner maga rajzolta őket, s így szerencsére eredetiben is megtekinthetők a kiállításon.

Nem lenne jó, ha maga az Alapkő is ott lenne a kiállításon?

Image
Az Alapkő kis betonszarkofágja
Föltettem magamnak a kérdést: hogy nézne ki most a réz[lapokból összeforrasztott Alapkő], amely száz évig a földben volt? Most milyen állapotban lenne és hogyan viselkedne? Egy oxidált réteget képezne, s így védekezne? Egy levéltárosnak vagy történésznek, de még inkább egy régésznek természetesen érdekében állna kiásni az Alapkövet. Ehhez fel kellene bontani az Alapkő-terem padlózatát, és ki kellene ásni a követ, amely egy betontokban van a földbe ágyazva. - Ám ugyanakkor igen érdekfeszítő dolog más úton-módon keresgélni. Most oly módon ástuk ki - mintegy virtuálisan - az Alapkövet, ahogy egyáltalán ki tudjuk ásni: fényképek és rekonstrukciós modellek segítségével. Tehát úgy vélem, hozzátartozik az Alapkőhöz, hogy a helyén maradjon, hogy csupán képzeletben kutassuk fel és hozzuk felszínre azt. A tűzvész [az első Goetheanum 1922 szilveszter éjjelén történt leégése] után Rudolf Steiner meg akarta tudni, hogy sértetlen maradt-e az Alapkő. Ez fontos volt számára, valószínűleg éppoly fontos, mint az a tény, hogy a második Goetheanum esetében semmit sem tett hozzá az Alapkőhöz. A kiállításnak is az a célja, hogy jobban meg tudjuk válaszolni mindezeket az Alapkővel kapcsolatban felmerülő kérdéseket.

 

Összeállította és fordította: Korcsog Balázs

Megjelent a Das Goetheanum 2013. szeptember 21-i számában (2013/38.).[*] Legalábbis fizikai értelemben. Az új, tisztán szellemi Alapkőletétel az volt, amikor Rudolf Steiner az 1923-as Karácsonyi Gyűlésen a Grundsteinspruch (az Alapkő-meditáció) ritmusai révén az emberek szívébe helyezte a Szeretet Alapkövét. (a ford.)

 

 

Image 

Utolsó frissítés ( 2023. november 29. )
 
< Előző   Következő >