NOVALIS / Főoldal
Megjelent Markus Osterrieder nagy könyve az első világháborúról Nyomtatás E-mail
2014. június 30.

ImageSzáz éve: 1914 nyara

A világ gyökeres átalakulása

Megjelent Markus Osterrieder

monumentális könyve

az első világháborúról

 

A szarajevói merénylet és az első világháború kitörésének 100. évfordulójához kapcsolódva - 14 éves kutatómunka után - megjelent Markus Osterrieder nagyszabású (több mint 1700 oldalas) könyve az első világháborúról: A világ gyökeres átalakulása. Nemzetiségi kérdés, rendezési tervek és Rudolf Steiner viszonya az első világháborúhoz.

Az első világháborút joggal nevezik a 20. század őskatasztrófájának: az emberiség még ma is az általa előidézett forradalmi átalakulások következményei között él.

Rudolf Steiner az első világháborút a Római Birodalom bukásához hasonlította. Rámutatott, hogy e háború az emberiség fogalmainak és egész kultúrájának teljes pusztulását jelentette, s ugyanakkor valami teljesen Újnak a kezdetét. Az utóbbi évek nemzetközi történészvitái fontos új értelmezésekhez vezettek (így Christopher Clarké is), amelyekből kiderül, hogy durva leegyszerűsítések és torzítások nélkül nem lehet egyetlen országra hárítani a felelősséget a háború kitöréséért. Rudolf Steiner már kortársként a háború okainak jóval összetettebb szövevényét tárta fel: a spirituális és politikai imperializmustól kezdve a tudományos (materialista) világkép válságán, az uralkodó gazdasági ideológián és a megoldatlan társadalmi (szociális) és nemzetiségi kérdéseken keresztül a kor vezető személyiségeinek elborult tudatállapotáig, és szellemi sorskérdésekig.

Markus Osterrieder művéből teljesen új összefüggésekre és felismerésekre derül fény a háborúban részt vevő hatalmak politikájáról, valódi indítékairól és titkos célkitűzéseiről. Rudolf Steiner éleslátású elemzéseihez kapcsolódva Osterrieder könyvéből feltárulnak az egyes nagyhatalmak rejtett szándékai, s így részletes és átfogó összképet kapunk a gyökeres átalakulásnak erről a drámai időszakáról, s kirajzolódnak előttünk az első világháború mélyebb okai, tragikus és máig ható következményei.

 

A könyvismertetőt összeállította és fordította: Korcsog Balázs

A könyv részletes tartalomjegyzéke és bevezetője a stuttgarti Freies Geistesleben Kiadó oldalán is olvasható.

Utolsó frissítés ( 2015. február 11. )
 
< Előző   Következő >