NOVALIS / Főoldal
A klímavallás abszurditása (Gerald Brei új cikkének összefoglalója) Nyomtatás E-mail
2019. november 03.
ImageA klímavallás abszurditása

 

Rövid összefoglaló Gerald Brei írásáról (1–2. rész)

 

(I)

A mainstream média egyik fő témája az utóbbi időben a klímaváltozás, melyet állítólag az ember idéz elő, s amelynek megoldása a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és korlátozása lenne. Aki ezt kétségbe vonja, azt „klímatagadónak” tartják, sőt: eretneknek. Nem túlzás, ha ilyen értelemben egyfajta „klímavallásról” beszélünk. A kétkedő hangokat elhallgatják, és az ember által okozott klímaváltozást cáfoló tudósok nem jutnak szóhoz a tömegmédiában. Pedig tüzetesebb vizsgálódás során bebizonyosodik, hogy itt egy tarthatatlan és teljesen valóságidegen teóriáról van szó: egy gigantikus „klímacsalásról” (klímahazugságról), amelynek abszurditásán aligha lehet túltenni. Goethe egy maximája ezt így fogalmazza meg: „Ha be akarod csapni az embereket, akkor a legképtelenebb dolgokat kell velük elhitetned.”

A cikk rövid konklúziója: a klímaváltozás természetes folyamat, nincs köze az emberi tevékenység okozta szén-dioxid-kibocsátáshoz. Valódi környezetvédelemre ugyanakkor szükség van, két példa erre: az óceánoknak tényleg nem szabadna műanyagtemetővé válniuk, és az új mobilsugárzás, az 5G káros hatásait sem szabad elhallgatni az emberek elől.

 

(II)

Gerald Brei a cikk első felében jórészt a Föld átlaghőmérsékletével foglalkozik. Lényegében azt mondja, hogy nincs baj a földi hőmérséklettel, ugyanis nem létezik ideális átlaghőmérséklet a Földön. Az ilyen prognózisok mind számítógépes, művi modellezések eredményei, vagyis lényegében spekulációkra és manipulációkra épülnek: nincs valóságalapja, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenység és szén-dioxid-kibocsátás okozza. Sőt, a szerző arra is utal, hogy ezeket a művi modellezéssel nyert, manipulált kutatási eredményeket tudatosan politikai célokra használják fel. Brei így összegzi a mondottakat: „Az egész földtörténet (többnyire igen hosszú) jégkorszakok és (többnyire rövidebb) meleg időszakok egymásutánjából áll, melyeken belül mindig jelentős hőmérséklet-ingadozásokat lehet megfigyelni.” Majd hozzáteszi: „Már többször is lényegesen melegebb volt a Földön, mint ma.”

A szerző külön fejezetet szentel az üvegházhatásnak. Ennek főbb pontjai röviden: (1) a szén-dioxid nem okoz üvegházhatást, mivel nehezebb, mint a levegő, ezért főleg a légkör alsó részében fordul elő; (2) egyáltalán nincs üvegházhatás a Föld légkörében, mivel a Föld az nem egy üvegház, s így nem egy zárt rendszer, üvegházhatás pedig csak zárt térben lehetséges; (3) a szén-dioxid természetes gáz, nélkülözhetetlen az élethez, és nem szennyezi a légkört. A légkör szén-dioxid-tartalmának elhanyagolható töredéke (kb. 0,00114%-a) származik emberi tevékenységből. Még ha létezne is üvegházhatás a földi légkörben, ez akkor is elenyésző tényező lenne. A hőmérséklet emelkedésével valóban növekszik a légkör szén-dioxid-tartalma, ez azonban az óceánok vizéből származik.

 

(K. B.)

 

Forrás: Gerald Brei: „Zur Absurdität der Klimareligion”. Der Europäer, 2019. október, 13–19. o.

 

Ha szeretne még ilyen cikkeket olvasni, támogassa a NOVALIS munkáját! Minden TÁMOGATÁST köszönettel fogadunk a folyóirat működtetéséhez és az ehhez kapcsolódó kutatómunka finanszírozásához az alábbi számlaszámra:

10700378-28430702-51100005

(CIB Bank, szml. tul.: Korcsog Balázs / Novalis folyóirat) 

IBAN: HU29 10700378-28430702-51100005

  BIC/SWIFT: CIBHHUHB

 

Utolsó frissítés ( 2020. december 17. )
 
< Előző   Következő >