NOVALIS / Főoldal
1861. február 25-27. (Rudolf Steiner 147. születésnapjára) Nyomtatás E-mail
2008. február 26.
Szergej O. Prokofjev

Rudolf Steiner születésének időpontjáról (1. rész)

Rudolf Steiner 1861. február 25-én született egy Kraljevec nevű faluban, amely akkoriban Magyarországhoz, ma Horvátországhoz tartozik. (…) Születésekor a gyermek igen gyenge és törékeny volt, és attól tartottak, hogy nem fog sokáig életben maradni. Ezért igyekeztek, hogy a télies időjárás ellenére amilyen gyorsan csak lehet, megkereszteljék a gyermeket. (…) Február 27-én került sor a keresztelőre a szomszédos falu, Draškovec katolikus templomában: a gyermek a Rudolf Joseph Lorenz keresztnevet kapta. (…)

A tanulmány első részének megjelenése után többen is megkérdeztek Rudolf Steiner születésének tényleges időpontjával kapcsolatban. Egy dátum nélküli, Rudolf Steiner által saját kezűleg írott rövid önéletrajzi feljegyzésből - amelyet vagy maga Rudolf Steiner nem fejezett be, vagy a folytatása nem maradt fenn - teljesen egyértelműen következik, hogy Rudolf Steiner 1861. február 25-én született Kraljevecben: „Születésem 1861. február 25-ére esik. Két nappal később megkereszteltek.” (BGA 49/50)

Ez a szöveg először 1975 Húsvétján látott napvilágot (hasonmás kiadásban) az Adalékok Rudolf Steiner műveinek összkiadásához című sorozat egyik kötetében, Rudolf Steiner halálának 50. évfordulója alkalmából. Ebben a füzetben ezenkívül Eugenie von Bredow két levele is megjelent, amelyekből kiderül, hogy ő 1920 februárja és 1921 februárja között Rudolf Steinertől minden bizonnyal megtudta születésének valódi időpontját, s ennek megfelelően írásban gratulált neki. Ezért írta 1921. február 25-i levelében, hogy „ma, azon a napon, amely valójában az Ön individualitásának ebben a megtestesülésében a születése napja kellett hogy legyen, noha mostanáig mindig február 27-ét tekintettük annak…” (Uo.)

A 19. században nem volt ritka, főként félreeső és falusias katolikus vidékeken, hogy az egyházi anyakönyvekben, illetve a születési bizonyítványokban a testi születés időpontja helyett - a szellemi születés jeleként - a keresztelő napját tüntették föl.

Hogy Rudolf Steiner ezt a pontatlanságot később miért nem javította ki, és hogy miért tartotta fönn a továbbiakban is ezt az ezáltal keletkezett sokéves „hagyományt”, például az Életutam című önéletírásának első fejezetében (ahol még 1923 végén is azt írja, hogy „1861. február 27-én születtem Kraljevecben”), az továbbra is rejtély marad, noha ezzel kapcsolatban különféle okokat lehetne felhozni, ezek azonban túllépnék ennek a közleménynek a kereteit.

[Ezen a ponton zárul Prokofjev cikke, ám a szerző éppen ezeknek az okoknak a feltárásával bővítette ki írását legújabb tanulmánykötetében. Ezeket a 2. részben közöljük.]

Részlet Szergej O. Prokofjev 2005. február 27-én - Rudolf Steiner születésének (12*12=) 144. évfordulója alkalmából - a Goetheanumban tartott ünnepi előadása alapján írott tanulmányából (A Rudolf Steiner születési helye körüli misztériumtitkok). Megjelent a Das Goetheanum tagoknak szóló mellékletében (Nachrichtenblatt, 2006/8. és 2006/11.) 2006. február 17-én és március 10-én. Jelentősen kibővített változatban a szerző Von der Beziehung zu Rudolf Steiner [A Rudolf Steinerhez való viszonyról] című tanulmánykötetében látott napvilágot 2006-ban. Fordította: Korcsog Balázs

2008. február 25-27-ére, Rudolf Steiner születésének 147. évfordulójára

Utolsó frissítés ( 2011. július 02. )
 
< Előző   Következő >